Çanakkale Deniz Müzesi

Published In: Our Museum Hits: 1743 Comment: 0

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunmaktadır.Anıtkabir Müzesi gibi birinci sınıf askerî müze statüsünde olup, halka açıktır.Çanakkale Deniz Müzesi; Çanakkale il merkezinde 1915 Deniz ve Kara Savaşları’nın anlatımına yönelik bir bilgilendirme kompleksinin bulunmaması nedeniyle bu ihtiyacı karşılamaya yönelik çalışmalar sonucunda 18 Mart 1915 Deniz Zaferinin 67. yıl dönümünde açılmıştır. (18 Mart 1982 tarihinde)

Müze içersinde Geniş bir park, Çimenlik Kalesi (Kala-i Sultaniye, Nusrat mayın Gemisi Maketi, Resim ve Fotoğraf Galerisi ve Kütüphane bulunmaktadır.

Çanakkale Deniz Müzesi Parkı
Çanakkale Deniz Müzesi Parkında çeşitli silahlar, Denizaltı gemisi parçaları, Uluç Ali Reis” isimli denizaltının 14 metre uzunluğundaki periskopu sergilenmektedir.Ziyaretçilerin burada oturarak dinlenme imkanları vardır.

ÇİMENLİK KALESİ  (KALA-İ SULTANİYE)
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461-62 yıllarında İstanbul’un savunulması amacıyla boğazın en dar yerine yaptırılan iki kaleden biri olan Kala-i Sultaniye, daha sonraki dönemde şehrin nüvesini oluşturmuştur. Zaman içinde doğan ihtiyaçlara göre tadil edilmiş, özellikle 19. yy.’da boğaza paralel batı sur duvarları yıkılarak çağının silah teknolojisine uygun top mevzileri ve cephanelikler inşa edilmiştir.  1915 Çanakkale Savaşlarında da Merkez Savunma Grubu’nun sevk ve idare mevkii olmuştur.
Kale Girişi:  Kalenin ve Çanakkale Boğazı’nın savunulmasına yönelik faaliyetlerin tarihçesi fotoğraf ve gravürlerden faydalanılarak anlatılmaktadır.

Kale Bahçesi:
Bu alanda baruthane binasının yanında Fatih ve Abdülaziz dönemlerinde yapılmış ve kendi adlarıyla anılan iki adet cami yer almaktadır.Kale bahçesi ve park alanında Çanakkale Savaşlarında kullanılmış değişik uluslara ait topların yanısıra farklı dönemlerde kullanılmış toplar da sergilenmektedir.

Tags: