Ezine İlçesi

Published In: Çanakkale Town Hits: 1503 Comment: 0

Ezine, Marmara Bölgesinin kuzey-batısında 39-40 derece kuzey enlemleri ile 26-27 derece doğu boylamları arasında Çanakkale –İzmir karayolu üzerinde Çanakkale İline bağlı bir ilçedir. Batıda Ege Denizi, Kuzeyde Merkez İlçe, Doğuda Bayramiç İlçesi, Güneyde Ayvacık İlçesi ile çevrili olup, yüzölçümü 654 kilometrekaredir.İlçenin Kıyı uzunluğu 38 Km.dir.

İlçye bağlı 2 belde 48 köy bulunmkatdır. 2008 yılı sonu itibariyle İlçe merkezinin nüfusu 12.857, Köy ve beldelerle birlikte toplam nüfusu 32.833’tür.

İlçede  1 Devlet Hastanesi, 5 Sağlık Ocağı, 1 Verem Savaş Dispanseri, 112 Acil Yardım ve Kurtarma İstasyonu ve 12 adet Sağlık Evi bulunmaktadır.

İlçenin ekonomisi  tarıma dayanmaktadır. Zeytincilik ve peynircilik gelişmiştir. Bir marka haline gelen Ezine peyniri bu ilçede üretilmektedir.Zeytinyağı’da çok meşhurdur.
İlçe dahilinde Türkiye’nin Em büyük çimento Fabrikası ( AKÇANSA Çimento Fabrikası)  1 adet un fabrikası, 3 adet mermer işleme tesisi, 23 adet zeytinyağı fabrikası, 16 adet mandıra mevcut olup, 4.300.000 lt. süt işlenmektedir. Ayrıca İlçemizde 9 adet deri işleme tesisi mevcutty olup bazıları gayri faaldir.

Ormanlarının  400 hektarı verimli ve düzenli kızılçam ormanıdır. Diğer bölümleri fundalık ve meşeliktir. İlçede bol miktarda üretilen odun kömürü üretilmektedir.
İlçe dahilinde  1 Meslek Yüksek Okulu, 5 Lise 18 İlköğretim Okulu bulunmaktadır.

İlçe  Sıcak iklim kuşağında olması nedeniyle yaz aylarında deniz turizmine yönelik hareketlenmeler görülür. Çevre il ve ilçelerden gelen yerli ve yabancı turistler ile yazlıklara göç eden vatandaşlar yaz aylarını burada geçirmektedirler. Yaklaşık 3 ay ilçee ikamet eden bu insanlar ilçenin sosyal ve ekonomik hayatını önemli ölçüde hareketlendirmektedirler.Kestanbol ve civarı termal turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. Termal Turizm Merkezi alanında  T.C. Sağlık Bakanlığınca İşletme İzinli Kaplıca Tesisi bulunmaktadır.Aynı alan içersinde içersinde 5 yıldızlı otelde bulunan Termal tatil Köyü inşaatı devam etmektedir

Neandreia Antik Kenti ,Larissa Antik Kenti,Kokylis,Alexandreia-Troas ,Akhilleion antik kentleri bu ilçemizdedir.

Ezine ilçesi Akköy Köyü’nde testi yapımı üretimi gerçekleştirilmektedir.
İlçede  T.C.Ziraat Bankası, T.Halk Bankası, İş Bankası ve Akbank şubeleri hizmet vermektedir.

Tags: